Het whitelisten van IP adressen als proxy authenticatie methode

Het authenticeren van proxies met behulp van IP-authenticatie heeft vele voordelen. Het kan in sommige situaties veel gemak bieden, aangezien de gebruikersnaam en het bijbehorende wachtwoord van de proxies niet telkens opnieuw ingevoerd hoeven te worden. Ook zijn er veel externe software-applicaties en browsers die geen gebruikersnaam- en wachtwoordondersteuning bieden voor proxies. Door IP-authenticatie wordt het alsnog mogelijk om de proxies in deze situaties te gebruiken. Daarnaast is IP-authenticatie in veel situaties ook veiliger dan authenticatie met een gebruikersnaam en wachtwoord, aangezien de credentials mogelijk in de handen van derden kunnen vallen.

Het whitelisten van IP-adressen als proxy-authenticatiemethode

Whitelisten is, kort gezegd, een IP-adres toevoegen aan een lijst welke door de proxyserver als zijnde "veilig" is gemarkeerd voor de desbetreffende proxies. Alle IP-adressen op deze lijst kunnen de proxies gebruiken zonder zich te hoeven authenticeren met een gebruikersnaam en wachtwoord. Het toevoegen van uw eigen IP-adres aan deze lijst zorgt daarom voor meer gemak en veiligheid. Denk er wel aan dat een IP-adres kan veranderen, ook op uw kantoor of thuisadres. Deze wijziging in het IP-adres zal dan ook doorgevoerd moeten worden op de proxy-whitelist van het account.

De voordelen van IP-authenticatie

Er zitten een aantal grote voordelen aan het whitelisten van IP-adressen en het gebruiken van deze authenticatiemethode als vervanger voor authenticatie met behulp van een gebruikersnaam en wachtwoord. Het kan ten eerste veel tijd schelen, aangezien het niet nodig is om telkens de credentials in te hoeven vullen. Er zijn daarnaast veel externe software-applicaties en browsers die gebruikersnaam- en wachtwoordauthenticatie niet ondersteunen. Het authenticeren met behulp van IP-authenticatie biedt hier uitkomst, omdat het authenticeren met credentails hierdoor overbodig wordt gemaakt. Het laatst behandelde voordeel is zeker niet onbelangrijk; het is veiliger dan een gebruikersnaam en wachtwoord. Deze credentialcombinatie kan in de verkeerde handen vallen. IP-authenticatie lost dit op door de proxies alleen toegankelijk te maken voor systemen met een IP-adres op de whitelist, welke u zelf in beheer heeft. Denk er hierbij wel aan om gebruikersnaam- en wachtwoordauthenticatie volledig uit te schakelen in het dashboard, om te voorkomen dat de proxies toch toegankelijk blijven met deze authenticatie.

Gebruiken van IP-authenticatie

De standaard ingeschakelde authenticatiemethode is door middel van een gebruikersnaam en wachtwoord. De credentials, IP-whitelist en actieve authenticatiemethode(n) kunnen aangepast worden in het dashboard. Onder de sectie "authenticatie" heeft u de mogelijkheid om IP-authenticatie in te schakelen in combinatie met gebruikersnaam- en wachtwoordauthenticatie. Het is ook mogelijk om alleen IP-authenticatie in te schakelen, om de proxies zo veiliger te maken.

IP-addressen toevoegen aan de whitelist

Na het inschakelen van de IP-authenticatie verschijnt er een formulier voor het toevoegen van IP-adressen. Met behulp van de "Add"-knop kunt u IP-adressen toevoegen. Daarnaast is er de mogelijkheid om een comment toe te voegen, dit is bedoeld om meer informatie te geven over het IP-adres. Zo kunt u bij het toevoegen van uw thuis- en kantoor-IP-adres aangeven welk IP bij welke locatie hoort.

Maximaal aantal IP-adressen

Het maximale aantal IP-adressen staat op dit moment op 100, mocht u meer IP-adressen willen Whitelisten, dan kunt u dit doorgeven. Het is uiteraard mogelijk om IP-adressen na het toevoegen weer van de lijst te verwijderen. De toegevoegde IP-adressen komen in de tabel te staan, waar ook de verwijderknop aanwezig is.

Opzoeken van mijn IP-adres

Om een IP-adres toe te voegen aan de whitelist moet u uiteraard wel weten wat uw eigen IP-adres is. Hiervoor gaat u, op het systeem waar u de proxy op wenst te gebruiken, naar WhatIsMyIPAddress.com of iPleak.net. Deze websites geven aan welk IP-adres gebruikt is om de site te bezoeken, welke overeenkomt met het adres dat u zult moeten whitelisten bij de proxy-authenticatie.