De mogelijkheden van proxy authenticatie uitgelegd

WebRTC is een browser techniek die standaard aan staat bij veel browsers. Deze techniek zorgt ervoor dat er direct vanuit een browser een mediaverbinding tot stand wordt gebracht, echter kan het er ook voor zorgen dat je lokale IP adres uitlekt. Dit is bij proxy gebruikers niet gewenst. We gaan in dit artikel verder in op WebRTC in het algemeen en hoe een lekkende WebRTC voorkomen kan worden.

Wat is WebRTC en wat doet het?

WebRTC staat voor Web Real-Time Communication. Dit is een techniek uit 2011 welke is bedoelt als browser naar browser communicatiemiddel. Op deze manier kan er rechtstreeks een videoverbinding en dergelijke tot stand worden gebracht. Vroeger moesten beide partijen hier eerst software voor downloaden, maar dit is nu dus niet meer nodig. Helaas voor proxy gebruikers kan deze WebRTC ervoor zorgen dat je lokale IP adres uitlekt.

Je kan zelf makkelijk testen of je lokale IP adres uitlekt door WebRTC. Ga hiervoor naar iPleak.net en bekijk het WebRTC detection gedeelte. Hier mag jouw eigen IP adres niet zichtbaar zijn. Mocht deze wel zichtbaar zijn dan moet er actie ondernomen worden om dit te voorkomen.

Hoe kan ik een lekkende WebRTC voorkomen in mijn browser?

Veel browsers hebben WebRTC standaard aanstaan. Er zijn verschillende manieren om dit uit te zetten. Dit gaat bij elke browser anders in zijn werk.

Google Chrome

De gemakkelijkste manier om een lekkende WebRTC te voorkomen is door middel van een Google Chrome Extension. Deze is hier te downloaden in de Google webstore. Deze plugin zal in de meeste gevallen een lekkende WebRTC voorkomen, maar check altijd of dit in jouw geval ook zo is.

WebRTC kan weer volledig aangezet worden door middel van het verwijderen van de extension.

Mozilla FireFox

Deze manier om de lekkende WebRTC te voorkomen heeft geen extra software nodig. Er zal rechtstreeks in FireFox een aanpassing gedaan worden. Dit kan op de volgende manier;

Type in je adres balk, waar je normaal gesproken een website intypt, het volgende; “about:config”. Druk vervolgens op enter. Je krijgt naar alle waarschijnlijkheid een waarschuwing, geef hier aan dat je voorzichtig zult zijn en door wilt gaan. Er zal zich een zoekbalk weergeven, zoek hier naar het volgende; “media.peerconnection.enabled”. Zet deze waarde op “false”.

WebRTC kan weer volledig aangezet worden door de stappen te herhalen en de waarde op “true” te zetten.

Internet Explorer

WebRTC wordt niet door Internet Explorer ondersteund (2015). Er zal in principe dus ook geen lek voor kunnen komen.