Wat is een proxy en wat kun je er eigenlijk mee?

Proxies worden in grote mate gebruikt, maar wat is een proxy eigenlijk? In dit artikel leggen wij uit wat een proxy is en waar proxies zoal voor gebruikt worden. Kort samengevat zorgt een proxy ervoor dat de aanvraag niet via jouw internetverbinding verloopt, maar via de internetverbinding van je proxyserver. De proxy werkt hier als een bemiddelaar tussen jouw computer en het gewenste eindpunt (bijvoorbeeld een website).

Een proxy is in feite een andere computer (server) die jouw internetaanvragen doorzet. Het kan vergeleken worden met een bemiddeling tussen de computer die iets opvraagt en het eindpunt. Stapsgewijs ziet het er als volgt uit wanneer men een website opvraagt via een proxy;

Stap 1: Je wilt een website bezoeken en vraagt deze op.
Stap 2: De computer stuurt de aanvraag naar de proxy server.
Stap 3: De proxy server vraag de aanvraag daadwerkelijk aan bij de server van de website.
Stap 4: De proxy server krijgt de tekst en afbeeldingen van de website binnen.
Stap 5: De proxy server stuurt alle binnengekregen informatie door naar jouw computer.
Stap 6: Je krijgt alle informatie op je eigen computer binnen.

De server de website dus bezocht en doorgestuurd naar jouw computer. Op deze manier is jouw IP afgeschermd en is alleen het IP adres van de proxy server zichtbaar bij de opgevraagde website. De website kan niet herkennen dat de aanvraag eigenlijk via een ander IP adres is gedaan.

Werking van een private proxy server

Waarvoor wordt een proxy gebruikt?

In het voorbeeld wordt het opvragen van een webpagina behandeld, uiteraard kan een proxy voor veel meer applicaties dienen. Veel SEO analisten gebruiken proxies voor hun SEO software. Zo kunnen proxies handig zijn bij het meten van rankings in zoekmachines, zoals Google. Het kost erg veel tijd om handmatig per zoekwoord te bekijken wat de huidige positie is in Google. Er zijn veel SEO tools op de markt die hier een oplossing voor bieden. Ze automatiseren de zoekopdrachten en lezen Google uit om te kijken wat de positie is voor een website per zoekwoord.

SEO tools kunnen niet effectief functioneren zonder de hulp van proxies. De oorzaak hiervan is dat alle aanvragen via hetzelfde IP adres verlopen. Uiteraard wil Google geen spam aanvragen hebben (dit is niet menselijk, omdat de aanvragen te snel gaan). Ze bestrijden dit door middel van tijdelijke blokkades. Meerdere proxies zorgen in combinatie met time-outs zorgen ervoor dat het op een natuurlijke zoekopdracht lijkt. Google behandelt deze opdrachten uiteraard wel, waardoor je alsnog de benodigde informatie kunt krijgen.